poniedziałek, 25 września 2017

Jak walczyć z zatruciem pokarmowym?


Żołądki nieprzyzwyczajone do ostrych i smażonych potraw mogą odmówić posłuszeństwa, nawet jeśli wszystko jest przygotowywane w sterylnych warunkach. W krajach azjatyckich nie ma problemu z wyleczeniem – ilość chilli, jaka dominuje w tamtejszym jedzeniu sprawia, że żaden wirus nie jest w stanie przetrwać.

Tradycyjną polską metodą jest oczywiście dezynfekcja alkoholem ;)

Oczywiście najlepszym sposobem jest zapobieganie, wtedy kiedy się da. Zasadą nr 1 powinno być picie wyłącznie wody butelkowanej. W krajach azjatyckich często do picia podaje się wodę z kranu, w której może znaleźć się wiele zanieczyszczeń, na które żołądki lokalnych są uodpornione, a nam mogą zafundować sporo bólu. Mówiąc o wodzie butelkowanej mam na myśli taką, którą sami otworzymy.

Niestety może się zdarzyć tak, że w restauracji dostaniemy wodę w otwartej butelce-  oznacza to, że najprawdopodobniej została ona uzupełniona kranówką.